Publicatie Wijn, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, goedkeuring standaardwijziging productdossier “Utrecht” (BGA)

Redactie Utrechtnieuwsvandaag.nl

Bij ons lees je alle bekendmakingen en welke vergunningen worden en zijn verstrekt in Utrecht.

Aanvraag Economie | HandelLandbouw | Voedselkwaliteit

De ingediende aanvraag voor luidt als volgt:

Publicatie Wijn, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, goedkeuring standaardwijziging productdossier “Utrecht” (BGA)

Gelet op artikel 2 van het Instellingsbesluit Adviescommissie geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen wijn, maakt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland de volgende publicatie in Publicatieblad C/2024/6203 van de Europese Unie van 17 oktober 2024 bekend. Met onderstaande bekendmaking wordt de goedkeuring van de wijziging van een bestaand productdossier in het register van beschermde oorsprongsbenamingen en beschermde geografische aanduidingen bekendgemaakt. Bekendmaking van een mededeling van de goedkeuring van een standaardwijziging van een productdossier voor een naam in de wijnsector als bedoeld in artikel 17, leden 2 en 3, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 (C/2024/6203) Deze mededeling wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 17, lid 5, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/331PB L 9 van 11.1.2019, blz. 2.. “Utrecht” PGI-NL-A0967-AM07 Datum van de mededeling: 19.7.2024 Beschrijving en motivatie standaardwijziging Deze wijziging verandert de in het productdossier en het enig document opgenomen toegestane druivenrassen voor de BGA Utrecht en is een update als gevolg van de praktijk. Beschrijving: Er zijn 12 rassen toegevoegd aan de lijst van toegestane rassen voor deze BGA, te weten: • Amigne B • Donauriesling B • Grüner Veltliner B • Merlot Kanthus N • Merlot Khorus N • Pineau d’Aunis N • Pinot Kors N • Riesel B • Sauvignon Nepsis B • Savagnin Blanc B (Traminer) • Trousseau Gris G • Voltis B Motivering: Er worden nieuwe druivenrassen ontwikkeld, die na een lange ontwikkelingsperiode en uitgebreide toelatingsprocedures, wanneer toegelaten, toegevoegd worden aan de OIV rassenlijst. Als deze rassen worden opgenomen in de OIV rassenlijst kunnen deze ook in aanmerking komen om toegevoegd te worden aan de lijst van toegestane rassen voor deze BGA. Deze wijziging is een standaardwijziging, omdat deze wijziging geen betrekking heeft op de naam van de BGA, niet op de productcategorie, niet op het verband en niet op de beperkingen betreffende het in de handel brengen Utrecht BGA – Beschermde geografische aanduiding 1. Wijn 4. Mousserende wijn 5. Mousserende kwaliteitswijn 8. Parelwijn 9. Parelwijn waaraan koolzuurgas is toegevoegd – 22 – DRANKEN, ALCOHOLHOUDENDE VLOEISTOFFEN EN AZIJN 2204 – Wijn van verse druiven, wijn waaraan alcohol is toegevoegd daaronder begrepen; druivenmost, andere dan die bedoeld bij post 2009 BEKNOPTE BESCHRIJVING IN TEKST Organoleptische kenmerken: De witte wijnen zijn fris fruitig, redelijk vol met vooral groene en iets tropische tonen. De rode wijnen worden gekenmerkt door iets zwart fruit, maar meer rood fruit en zijn redelijk vol. Analytische kenmerken: Voor wat betreft de volgende kenmerken wordt gewerkt binnen de geldende definities in de EU verordeningen / Nederlandse ministeriële regels: – Maximaal totaal alcoholvolumegehalte – Maximum gehalte aan vluchtige zuren – Totaal maximum gehalte aan zwaveldioxide – Maximale verrijking, ontzuren en na toestemming aanzuren Algemene analytische kenmerken – Maximaal totaal alcoholvolumegehalte (in volumeprocent): – – Minimaal effectief alcoholvolumegehalte (in volumeprocent): 6,5 – Totale minimale zuurtegraad: 59,85 in milli-equivalent per liter – Maximumgehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter): – – Totaal maximumgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter): – BEKNOPTE BESCHRIJVING IN TEKST Organoleptische kenmerken: De witte wijnen zijn fris fruitig, redelijk vol met vooral groene en iets tropische tonen. De rode wijnen worden gekenmerkt door iets zwart fruit, maar meer rood fruit en zijn redelijk vol Analytische kenmerken: Voor wat betreft de volgende kenmerken wordt gewerkt binnen de geldende definities in de EU verordeningen / Nederlandse ministeriële regels: – Maximaal totaal alcoholvolumegehalte – Maximum gehalte aan vluchtige zuren – Totaal maximum gehalte aan zwaveldioxide – Maximale verrijking, ontzuren en na toestemming aanzuren Algemene analytische kenmerken – Maximaal totaal alcoholvolumegehalte (in volumeprocent): – – Minimaal effectief alcoholvolumegehalte (in volumeprocent): 6,5 – Totale minimale zuurtegraad: 59,85 in milli-equivalent per liter – Maximumgehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter): – – Totaal maximumgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter): – BEKNOPTE BESCHRIJVING IN TEKST Organoleptische kenmerken: De witte wijnen zijn fris fruitig, redelijk vol met vooral groene en iets tropische tonen. De rode wijnen worden gekenmerkt door iets zwart fruit, maar meer rood fruit en zijn redelijk vol Analytische kenmerken: Voor wat betreft de volgende kenmerken wordt gewerkt binnen de geldende definities in de EU verordeningen / Nederlandse ministeriële regels: – Maximaal totaal alcoholvolumegehalte – Maximum gehalte aan vluchtige zuren – Totaal maximum gehalte aan zwaveldioxide – Maximale verrijking, ontzuren en na toestemming aanzuren Algemene analytische kenmerken – Maximaal totaal alcoholvolumegehalte (in volumeprocent): – – Minimaal effectief alcoholvolumegehalte (in volumeprocent): 6,5 – Totale minimale zuurtegraad: 59,85 in milli-equivalent per liter – Maximumgehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter): – – Totaal maximumgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter): – – Wijncategorie 8: parelwijn BEKNOPTE BESCHRIJVING IN TEKST Organoleptische kenmerken: De witte wijnen zijn fris fruitig, redelijk vol met vooral groene en iets tropische tonen. De rode wijnen worden gekenmerkt door iets zwart fruit, maar meer rood fruit en zijn redelijk vol Analytische kenmerken: Voor wat betreft de volgende kenmerken wordt gewerkt binnen de geldende definities in de EU verordeningen / Nederlandse ministeriële regels: – Maximaal totaal alcoholvolumegehalte – Maximum gehalte aan vluchtige zuren – Totaal maximum gehalte aan zwaveldioxide – Maximale verrijking, ontzuren en na toestemming aanzuren Algemene analytische kenmerken – Maximaal totaal alcoholvolumegehalte (in volumeprocent): – – Minimaal effectief alcoholvolumegehalte (in volumeprocent): 6,5 – Totale minimale zuurtegraad: 59,85 in milli-equivalent per liter – Maximumgehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter): – – Totaal maximumgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter): – BEKNOPTE BESCHRIJVING IN TEKST Organoleptische kenmerken: De witte wijnen zijn fris fruitig, redelijk vol met vooral groene en iets tropische tonen. De rode wijnen worden gekenmerkt door iets zwart fruit, maar meer rood fruit en zijn redelijk vol Analytische kenmerken: Voor wat betreft de volgende kenmerken wordt gewerkt binnen de geldende definities in de EU verordeningen / Nederlandse ministeriële regels: – Maximaal totaal alcoholvolumegehalte – Maximum gehalte aan vluchtige zuren – Totaal maximum gehalte aan zwaveldioxide – Maximale verrijking, ontzuren en na toestemming aanzuren Algemene analytische kenmerken – Maximaal totaal alcoholvolumegehalte (in volumeprocent): – – Minimaal effectief alcoholvolumegehalte (in volumeprocent): 6,5 – Totale minimale zuurtegraad: 59,85 in milli-equivalent per liter – Maximumgehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter): – – Totaal maximumgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter): – Specifiek oenologisch procedé WIT – oogst, sorteren, persen, voorklaren, gisting, klaren / rijpen, bottelen ROOD – oogst, sorteren, kneuzen / ontstelen, schil gisting, persen, melkzuurgisting, klaren / rijpen, bottelen 1. Witte druiven 95 hectoliter per hectare 2. Rode druiven 80 hectoliter per hectare Provincie Utrecht, afgebakend door de grondwettelijk bepaalde provinciegrenzen. • Accent N • Acolon • Allegro N • Amigne B • Auxerrois B • Bacchus B • Baco noir • Baron N • Bianca B • Birstaler muscat • Bolero N • Bronner B • Cabaret Noir N (VB-91-26-4) • Cabernet Blanc B (VB-91-26-1) • Cabernet Cantor N • Cabernet Carbon N • Cabernet Carol N • Cabernet Cortis • Cabernet Cubin • Cabernet Dorio • Cabernet Dorsa • Cabernet Franc N • Cabernet Jura • Cabernet Mitos • Cabernet Sauvignon • Cabertin N (VB-91-26-17) • Calandro N • Calardis Blanc B • Carmenere • Chardonnay B • Dakapo • Divicio N • Divona B • Domina N • Donauriesling B • Dornfelder N • Dunkelfelder N • Excelsior • Faber B • Felicia B • Florental N • Früburgunder N • Gamaret N • Gamay N • Gewürztraminer Rs • Golubok N • Grüner Veltliner B • Hegel • Helios • Hibernal B • Huxelrebe B • Hölder B • Johanniter B • Juwel B • Kerner B • Kernling B • Landal N • Laurot N • Léon millot N • Maréchal Foch N • Melody • Merlot • Merlot Kanthus N • Merlot Khorus N • Merzling B • Meunier N • Monarch • Morio muscat B • Muscaris B • Muscat Blanc • Muscat Blue • Müller thurgau B • Orion B • Ortega B • Palatina • Phoenix B • Pineau d’Aunis N • Pinot Grigio • Pinot Gris G • Pinot Kors N • Pinot blanc B • Pinot noir N • Pinotin N • Plantet N • Polo Muscat B • Portugiezer N • Prior N • Rayon d'or B • Reberger • Regent N • Riechensteiner B • Riesel B • Riesling B • Rinot B • Rondo N • Roter Elbling Rs • Ruländer G • Saphira N • Satin Noir N (VB-91-26-29) • Sauvignac B (Cal 6-04) • Sauvignon Blanc B • Sauvignon Nepsis B • Sauvignon Soyhieres B (VB-32-7) • Sauvitage B • Savagnin Blanc B (Traminer) • Scheurebe B • Schönburger Rs • Seyval B • Siegerrebe Rs • Silcher B • Sirius • Solaris • Souvignier Gris • St. Laurent • Staufer • Sylvaner B • Syrah • Tempranillo • Trousseau Gris G • Villaris B • Viognier B • Voltis B • Würzer B • Zweigeltrebe N In het oosten op de grens met Gelderland bestaat de bodem uit (lemig) fijn zand (dekzanden) (= Gelderse/Utrechtse Vallei). Noordoostelijk, oostelijk en zuidoostelijk van Utrecht vindt men opgestuwde formaties uit de laatste ijstijd bestaande uit voornamelijk grove en fijne rivierzanden (vaak grindrijk), lokaal ook fijn zand (stuifzanden) (=Utrechtse Heuvelrug) De rest van Utrecht is sterk beïnvloed door oude rivierbeddingen van de Rijn met rivierklei- en veenafzettingen. In het noordwesten bevinden zich laagveenafzettingen. Het klimaat wordt gekenmerkt door: – Een gemiddelde neerslag van 858 mm / jaar – 1.602 zonne-uren (De Bilt)) per jaar – Een gemiddelde temperatuur van 10,1 °C voor een jaar en in de zomer 17,0 °C – Een verschil tussen de dag- en nachttemperatuur in september van 9,0 °C Het klimaat maakt het mogelijk om tot de vermelde opbrengst en rijpheid te komen. De rijpheid uit zich in een frisse fruitige witte wijn met iets tropische tonen en een rode wijn met voornamelijk rood fruit. Rechtskader: In de EU-regelgeving Type aanvullende voorwaarde: Aanvullende bepalingen betreffende etikettering Beschrijving van de voorwaarde: Nabijgelegen gebied van toepassing op de productie van wijn Voor wat betreft het productiegebied voor het maken van de wijn (vinificatie) zijn alle Nederlandse provincies gedefinieerd als nabijgelegen. Wanneer de grondwijn in het gebied van de BGA of in een nabijgelegen gebied is gemaakt kan een deel van deze grondwijn of het totale volume in loon worden gebotteld als parel- of mousserende wijn. Deze handeling kan plaats vinden buiten het BGA-gebied of nabijgelegen gebied met behoud van de BGA naam. Op het etiket wordt in dat geval ook de loonbottelaar vermeld, mogelijk met behulp van een codenummer (Gebotteld door...voor...). De volgende naam van een kleiner gebied, dat valt binnen het BGA gebied “Utrecht”, kan samen met de gebiedsnaam Utrecht gebruikt worden, indien minimaal 85% van de gebruikte druiven uit dit gebied komen: – Utrechtse Heuvelrug www.rvo.nl/sites/default/files/2024-07/BGA_Utrecht_productdossier_2024.pdf

De gehele aanvraag is ook via deze link te vinden op de website van de overheid.

Hebben de buren een akkoord gekregen vanuit de gemeente op hun bouwplannen maar ben je het hier niet mee eens? Dan kan je binnen 6 weken na de goedkeuring bezwaar aantekenen. De gemeente moet het verzoek dan nogmaals bekijken. Wordt dan alsnog de vergunning verstrekt dan kan je nog een beroep aantekenen bij de rechtbank. Het beste is natuurlijk om in contact te zijn met je buren en het bespreekbaar te maken.

Share this article

  1. Bekendmakingen utrecht
  2. Economie | HandelLandbouw | Voedselkwaliteit